5 Mayıs 2012 Cumartesi

Özel Filmler: Rain Man(Yağmur Adam)

Fragman:




  • Yönetmen : Barry Levinson
  • Oyuncular :Dustin Hoffman,Tom Cruise
  • Tarih: 16 Aralık 198
  •  Süre: 133 dk.
  • Ülke: ABD
  • Imdb notu: 8.0
      
Aldığı Ödüller:
  • En İyi Film Altın Küre Ödülü
  • En İyi Erkek Oyuncu Altın Küre Ödülü
  • En İyi Film Oscar Ödülü
  • En İyi Yönetmen Oscar Ödülü
  • En İyi Orjinal Senaryo Oscar Ödülü
  • En İyi Erkek Oyuncu Oscar Ödülü

Filmin Konusu:

Los Angeles’ta maddiyate dayalı bir hayat süren fırlama Charlie, yıllardır uzak kaldığı babasının ölümü üzerine 3 milyon dolarlık mirastan yararlanacağını düşünerek hayaller kurar. Oysa kendisine sadece 1949 model bir Buick bırakan babası, servetin tamamını Charlie’nin daha önce varlığından haberdar olmadığı ağabeyi Raymond’a bırakmıştır. Önemli bir ayrıntı ise, Raymond’un bakıma muhtaç, otistik bir dahi olmasıdır.

Maddiyatçı Charlie mirasın en azından bir kısmından vazgeçmek niyetinde değildir. Bunun için Raymond’u kaldığı klinikten kaçırıp ülke çapında bir seyahate çıkarır. Yol boyunca ağabeyinin yaşamı zorlaştıran alışkanlıklarıyla çileden çıksa da otistik adamın matematik ve hafızalama konusundaki insanüstü yeteneği karşısında bol bol hayrete düşer. Nihayetinde Las Vegas’taki kumarhanelerde bu az bulunan kabiliyetten yararlanarak hile yapmaya bile çalışır. Yol boyunca Charlie, sadece Raymond’u değil, geçmişinin bir parçasını ve belki de kendini keşfetme fırsatı da bulacaktır.



Filmden Replikler :


Trende gidiyorlar.
Raymond: hmmm 365 koyun var
Charlie :Nasıl saydın?
Raymond: Ayaklarını saydım dörde böldüm.



Charlie: Sen bir kadınla mi tanıştın?
Raymond : Evet.
Charlie:  Nasıl biriydi?
Raymond: Göz kamaştırıcı bir şeydi. tatil gibi.

Filmden Kareler:







Filmin Müziği:



Film Hakkında:



Yazar Barry Morrow, Raymond karakterini yazarken geçtiğimiz yıllarda ölen savant sendromlu meşhur Laurence Kim Peek'den etkilendiğini belirtmiştir. Kısaca Kim Peek'den  bahsedersek; beyninde doğuştan gelen bir gelişim bozukluğu sonucu fotografik hafızası aşırı gelişmiştir. 16-20 aylıkken etrafındaki şeyleri ezberlemeye başlamıştır. Kitapları okuyup ezberledikten sonra rafa ters koyarak kitabı bitirdiğini göstermektedir. 1 saat okumadan sonra okuduklarının nerdeyse hepsini ezbeleyebilen Peek'in 15 farklı alanda 12.000 kitabı ezberlediği düşünülmektedir. Yapılan IQ testlerinden ise ortalama zeka seviyesi kabul edilebilecek olan 87 puan almıştır.
1984 yılında senarist Barry Morrow, Kim Peek ile Texas'da buluşmuş, bu buluşma sonucunda Rain Man filmi fikri aklına yerleşmiştir. Dustin Hoffman da rolünü daha iyi oynayabilmek için Peek ile görüşme ayarlamıştır. Filmin kazandığı Oscar, Kim Peek'e verilmiş ve Peek'in gittiği yerlere bu ödülü de götürmesi nedeniyle ödüle "En Çok Sevilen Oscar" adı verilmiştir. Film Peek'in kendine güvenini arttırmış ve sosyal alandaki sorunlarının azalmasına yardımcı olmuştur. Televizyon programlarına da çıkan Kim Peek insanların doğduğu tarihin hangi güne denk geldiğini ezberden söylemekten büyük keyif almıştır. Bu arada ilham kaynağı Peek olmasına rağmen Raymond Babbitt karakterinin Peek gibi savant sendromlu değil, otistik olduğunu hatırlatalım.
Dustin Hoffman'ın bu filmdeki anormal performansını belki "I'am Sam" filmindeki Sean Penn'in performansına benzetebiliriz sadece. Dustin Hoffman 'ın sağlıklı, normal bir insan olduğunu, daha doğrusu bir oyuncu olduğunu bilmeyen biri kendisini gerçek bir otistik zannedebilir rahatlıkla.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder