6 Mayıs 2012 Pazar

Özel Filmler: Taare Zameen Par(Her Çocuk Özeldir)


Fragman:


  • Yönetmen:Aamir Khan
  • Oyuncular:Darsheel Safary,Aamir Khan,Tisca Chopra,Vipin Sharma,
  • Sachet Engineer,Tanay Chheda
  • Tarih:21 Aralık 2007
  • Süre:165 dk.
  • Ülke:Hindistan
  • İmdb Notu:8.3


Filmin Konusu:

Henüz 8 yaşında olan küçük bir çocuk hem ailesi hem de okul çevresinde farklı bir biçimde tanınmaktadır. Kelimeleri söylerken zorlanan ve öğrenme güçlüğü çeken çocuk, Disleksi denilen genetik bir bozukluk yaşamaktadır. Ancak bunun derinliklerine şimdiye kadar kimse inmemiş ve küçük çocuğu problemli gözlerle izleyenlere karşı, onun resim öğretmeni olan Ram (Aamir Khan) farklı şekilde yaklaşır. İç dünyasına kadar inecek ve kimsenin anlayamadığı gerçeklere ulaşacaktır.


Filmden Kareler:










Filmin Müziği:


                                 




Film Hakkında:


Nedir Taare Zameen Par, ne anlatır?
 Disleksi(öğrenme bozukluğu) hastalığına yakalanmış küçük bir çocuk ve onu anlamayan aile, okul eşrafı. Sürekli yaramazlıklar yapan, derslerine çalışmayan, kitaplarını çöpe atan, okulu asan huysuz bir çocuk: Ishaan(Darsheel Safary). Babasından, öğretmenlerinden azar işiten, çalışkan abisine yapılan övgülerle gururu kırılan Ishaan, nihayet son çare olarak yatılı bir okula gönderilir ve demirin işlenişi burada başlar. Resim öğretmeni Nikumbh(Aamir Khan) ile tanışınca hayatı yepyeni bir mecraya akacaktır Ishaan'ın. Belirtilmelidir ki;  hem oynayıp hem yöneten Aamir Khan, resim öğretmeni Nikumbh rolünde tatminkâr. Ama filmin bombası, şüphesiz Ishaan'ı oynayan Darsheel Safary. Bollywood'un önemli organizasyonu Filmfare'de Aamir Khan en iyi yönetmen, Taare Zameen Par en iyi film, Darsheel Safary ise küçük yaşına rağmen en iyi erkek oyuncu ödülünü aldı.

boş kaldı gözlerim
göz yaşlarım bile terk etti beni
sessizlik doldurdu kalbimi
hissetmiyorum artık ne acı, ne his
terk etti beni tüm duygular
sanki boşluktayım
sen herşeyi hissederdin
değil mi anne?

Filmi bu denli yetkin kılan öğelerden biri de; hiç şüphesiz o harika soundtrack. Senaryodaki sekansı takip edip zenginleştiren oldukça yetişkin müziklere imza atmış Shankar  Mahadevan. Prasoon Joshi'nin yazdığı sözler ise, tek kelimeyle muhteşem.Ayrıca Aamir Khan'ın zaman filme serpiştirdiği animasyonlar oldukça özgün ve başarılı. Özellikle film başladığında "ne oluyor yahu?" tepkisi verenlerin ortalaması epey yüksek olabilir. Hatta ilk başlarda gerçekten kopuluyormuş hissi vermiyor değil, lakin ibre ilerledikçe ne denli güzel bir sentez yapıldığını farkedip hayranlıkla izliyorsunuz. Ve tabiki o muhteşem final sahneleri, sizi alıp hüzün ve umut dolu diyarlara götürüyor.
Bir diğer göze çarpan nokta ise; Danny Boyle'un Slumdog Millionaire'de yansıttığı Hindistan fotoğrafıyla, Taare Zameen Par'daki Hindistan fotoğrafı arasındaki farklar. Biri karanlık, sefih, pejmürde, fakir, renksiz. Diğeri ışıl ışıl, cümbüşlü, rengarenk, süslü, parıltılı ve zengin. Karanlık, izbe ve tekinsiz sokakların yerini yemyeşil araziler, turkuaz göl kenarları, sonsuzluğa çıkan merdivenler. Filmdeki renk ve görkemli görüntü dili, Devdas ve Gabbeh'i hatırlatıyor. Herşey cıvıldıyor ve nefes alıyor. Statik olan tek şey biziz, karşımızdaki herşey dinamik. Özellikle resim öğretmeni Nikumbh'un sınıfa girme sahnesi ve sondaki resim yarışması sahnesi inanılmaz şatafatlı çekilmiş. 
Tabiki güllük gülistanlık ekran, birden spastik özürlü çocuklara doğru kayınca insanın içi burkuluyor. Aamir Khan'ın Ishaan karakteri üzerinden dünyanın bütün çocuklarını kucaklaması
Ishaan'ın umut dolu portresinin, vicdan tuğlaları bir bir dökülen kalp duvarlarına asılması umuduyla...


                    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder